Čas velikih naložb v arhiv in muzeje

Ministrstvo za kulturo, 8. marec 2022 ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je v sklopu vladnega obiska v severnem delu Osrednjeslovenske regije obiskal Muzej za arhitekturo in oblikovanje in grad Zaprice ter si ogledal nove prostore Arhiva Republike Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve. V prizadevanju za decentralizacijo namenja Ministrstvo za kulturo veliko pozornosti in sredstev lokalnemu okolju za razvoj javne kulturne infrastrukture in dediščine.

Državna sekretarka dr. Fridl Jarc na neformalnem srečanju ministrov za kulturo

Ministrstvo za kulturo, 8. marec 2022 ― Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc se je udeležila neformalnega srečanja ministric in ministrov, pristojnih za kulturo, avdiovizualne zadeve in medije, iz držav članic Evropske unije. Srečanje je v sklopu francoskega predsedovanja Svetu Evropske unije potekalo 7. in 8. marca v francoskem mestu Angers. Ministrice in ministri so med drugim sprejeli tudi deklaracijo o podpori Ukrajini.

Minister dr. Simoniti na vladnem obisku v severnem delu Osrednjeslovenske regije

Ministrstvo za kulturo, 8. marec 2022 ― Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se skupaj z drugimi predstavniki Vlade Republike Slovenije mudi na delovnem obisku v severnem delu Osrednjeslovenske regije. Obiskal bo Muzej za arhitekturo in oblikovanje in grad Zaprice ter si ogledal nove prostore Arhiva Republike Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve. Ob obisku predstavljamo nekatere projekte in programe, ki jih v tem delu regije (so)financira Ministrstvo za kulturo.

Minister dr. Simoniti na posvetu o predlaganih izboljšavah na področju AV kulture

Ministrstvo za kulturo, 4. marec 2022 ― Danes poteka virtualni posvet o spremembah zakonske ureditve Slovenskega filmskega centra in področja avdiovizualne (AV) kulture. S posvetom začenjamo javno razpravo o predlogu Zakona o Slovenskem filmskem in avdiovizualnem centru, ki je v javni obravnavi do 4. aprila 2022. Udeležence posveta je nagovoril minister za kulturo dr. Vasko Simoniti.

Posvet ob javni obravnavi predloga Zakona o Slovenskem filmskem in avdiovizualnem centru

Ministrstvo za kulturo, 3. marec 2022 ― V prizadevanjih za izboljšanje razmer na področju slovenske avdiovizualne kulture smo na Ministrstvu za kulturo pripravili predlog Zakona o Slovenskem filmskem in avdiovizualnem centru. Javno razpravo o predlaganih spremembah odpiramo z javnim posvetom, ki bo potekal v petek, 4. marca 2022, ob 11. uri prek aplikacije Microsoft Teams. Udeležence posveta bo uvodoma nagovoril minister za kulturo dr. Vasko Simoniti.

Prepoved razširjanja medijev v lasti Ruske federacije v EU

Ministrstvo za kulturo, 3. marec 2022 ― Evropska unija je z Uredbo Sveta EU 2022/350, ki je bila sprejeta 1. marca 2022 zvečer, določila prepoved oddajanja ruskima državnima medijema RT in Sputnik v državah evropske povezave. Z včerajšnjo objavo v Uradnem listu EU nova uredba, ki spreminja Uredbo EU št. 833/2014 o omejevalnih ukrepih zaradi delovanja Rusije, ki povzroča destabilizacijo razmer v Ukrajini, že velja.

Celovita obnova Prešernove domačije v Vrbi

Ministrstvo za kulturo, 1. marec 2022 ― Ministrstvo za kulturo si že vrsto let prizadeva za celovito obnovo Prešernove domačije v Vrbi oziroma za ureditev in razširitev muzejskega kompleksa z dodatnimi prostori ter novimi kulturnimi in muzejskimi vsebinami. Z odkupom Ribčevega gospodarskega poslopja leta 2020, ki je nekdaj pripadalo Prešernovi hiši, se je odprla edinstvena priložnost, da se projekt obnove lahko začne.
še novic